torsdag 20. desember 2012

Marsipankonfekt


Marsipankonfekt er et must til jul hos oss. Jeg lager forskjellige typer marsipankonfekt fra år til år, men i år bestemte jeg meg for å lage kun en type. Jeg hadde fine coctailbær (kirsebær) i skapet, og da ble det marsipankonfekt med kirsebærfyll. Litt annerledes og så fantastisk godt!
Har du ikke coctailbær, kan du bruke andre tørkede bær eller frukt. Til 24 stk trenger du:

200 g marsipan
24 coctailbær (kirsebær) - 100 g
200 g kokesjokolade
1 ts Cocosa eller delfiafett
kakestrøssel (kan sløyfes)

Del marsipanen i 24 like biter.
Klem bitene flate og legg kirsebær i midten. Klem marsipanen rundt bærene og trill til kuler.
Sett kulene i kjøleskapet mens du smelter sjokoladen.
Smelt sjokoladen og fettet over et vannbad.
Dypp marsipankulene i sjokoladen og sett på bakepapir.
Strø over kakestrøssel om du ønsker det.
Sett konfekten i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.
Marsipankonfekten bør oppbevares i kjøleskapet.

Hjemmelaget marsipan (oppskriften gir 1 kg marsipan):

500 g mandler
500 g melis
1-2 eggehviter
noen dråper sitronsaft

Start med å skålde mandlene.
Deretter lar du mandlene tørke på kjøkkenbenken over natten, evt. kan du tørke dem på lav temperatur i stekeovnen.
Mal mandlene i mandelkvern eller helst i kjøkkenmaskin for å få dem så finmalte som mulig. Kjør gjerne mandlene flere ganger i kjøkkenmaskin til de er litt varme. Da får du enda bedre smak på marsipanen.
Bland de malte mandlene sammen med melisen, og tilsett 1 eggehvite og noen sitrondråper.
Kna deigen godt til den er fin og fast. Er deigen for tørr tilsetter du mer eggehvite.
Pakk marsipanen i plast og la den hvile i kjøleskapet et par timer.
Da kan du bruke marsipanen til å lage godteri, konfekt eller kjevle ut den og bruke som lokk til kaker.

* Tips:
- nougat er også veldig godt som fyll i marsipankonfekt. Erstatt coctailbær med passe store nougatbiter og følg resten av oppskriften.
- marsipankonfekt kan også lages uten fyll. Trill kuler av marsipan og dypp i sjokolade.
- smakssett marsipan med rom eller likør eller cognac. Lag da for eksempel trekanter eller firkanter for å skille konfekt med alkohol fra de uten.
- du kan bruke både mørk, lys og hvit kokesjokolade. Tilsett noen dråper pastafarge i hvit sjokolade hvis du ønsker å lage fargerik konfekt.

6 kommentarer:

  1. Hei!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Magne!

    Klem
    Svetlana :-)

    SvarSlett
  3. Så berre lekkert ut, og den oppskriften må prøves. Ønsker blogger ei fin jul :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Thomas!

      God Jul til deg også!

      Hilsen
      Svetlana :-)

      Slett
  4. Hei, jeg lurte på om det går an å bruke olivenolje eller lignende i stedenfor Cocosa eller delfiafett? jeg kan ikke spise smør heller...

    Det ser veldig godt ut !

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Du trenger ikke å bruke fett. Jeg gjør det kun for at sjokoladen skal bli tynnere og dermed lettere å dyppe kulene i. Det går også fint uten. Lykke til!

      Hilsen
      Svetlana :-)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...