mandag 4. juni 2012

Energibar - perfekt før og etter trening


Det er superenkelt å lage energibar selv! Disse er fantastisk gode, og passer utmerket før og etter trening eller som et lite mellommåltid. Du blir mett samt at du får i deg masse sunn energi. Lag disse og ha med deg på jobben. Får du lyst på noe søtt eller blir sulten i løpet av dagen er det mye bedre at du tar deg en sånn fremfor en sjokolade eller andre søtsaker. Anbefales på det sterkeste!
Oppskriften er til 16 stykker:

240 ml havregryn
60 ml skivede mandler
60 ml solsikkefrø
1 ss linfrø
1 ss sesamfrø
240 ml speltflak (fåes kjøpt i helsekostbutikker)
80 ml tørkede tranebær
80 ml tørkede aprikoser
80 ml rosiner
60 ml mandelsmør (oppskriften finner du HER)
60 ml demerara- eller light brown muscovadosukker
60 ml honning
1/2 ts vaniljeekstrakt
en klype salt
nøytral olje til pensling

Sett stekeovnen på 180 grader. Kle en stor langpanne med bakepapir og ha i havre, mandler, solsikke, linfrø ogsesamfrø. Bland alt sammen og stek i ovnen i ca 10 minutter. Rør om et par ganger under steking. Ha blandingen over i en stor bolle.
Grovhakk tranebær, aprikoser og rosiner. Ha dette sammen med spelt over i bollen, og bland godt.

Finn frem en form, 15-20 x 15-20 cm. Pensle formen med nøytral olje. Hvis du vil være helt sikker på at barmassen skal løsne fra formen, kan du kle den med plastfolie istedet. Har du en firkantet springform, er den perfekt å bruke her.

Bland sammen mandelsmør, sukker, honning, vaniljeekstrakt og salt i en liten kjele. Varm opp forsiktig under stadig omrøring til blandingen begynner å boble.
Hell honningblandingen raskt over i bollen og bland godt til massen er gjennombløt. Jeg hadde på meg gummihansker og blandet massen med hendene. Det syntes jeg var mye lettere enn å røre med en skje. Ha litt olje på hanskene/hendene hvis massen klistrer seg til hendene.
Hvelv massen over i formen og spre den jevnt utover. Her er det også lettere å bruke hendene. Press massen godt ned i formen.
Sett formen i kjøleskapet i 20-30 minutter. Skjær massen i passende ruter og ta dem ut av formen. Bruker du plastfolie kan du løfte massen ut av formen før du skjærer den i ruter. Bruker du springform, tar du av kanten og så snur du massen opp ned på en skjærefjøl før du skjærer den i ruter.
Oppbevar energibarene i en tett boks i kjøleskapet. De holder seg lenge. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...